Geld terug van Google, kan dat? Ja, dat kan

Door ArnoudEngelfriet op 8 maart 2009

Mijn vader werd ooit uit het AdSense-programma gegooid omdat hij zijn collega’s had aangemoedigd op de advertenties op zijn site te klikken. Het bedrijf heeft een firewall, en al die kliks van hetzelfde IP-adres vielen nogal op. Helaas dus: account afgesloten wegens vermoeden van misbruik, weg 300 euro die er al mee was verdiend in 6 weken.

Destijds leek me het een kansloze zaak om aan te vechten, maar ik ben nu ernstig aan het twijfelen. Ene Aaron Greenspan heeft namelijk bij een Amerikaanse kantonrechter (small claims court) Google veroordeeld weten te krijgen en $761 mogen incasseren. Hij had zijn bedrijfssite omgebouwd tot AdSense-only, en kreeg in december de mededeling dat de site “posed a significant risk to our AdWords advertisers” en daarom werd hij uit AdSense gegooid. Weg opgebouwde $721. Maar dat ging zomaar niet.

Na sterk frustrerende pogingen om door de telefonische firewallhelpdesk van Google heen te komen (“helaas, ik mag u niet doorverbinden, nee met niemand niet”), kreeg hij uiteindelijk toch een ongescript mens te pakken die hem kon vertellen dat Google dit mocht vanwege hun AdSense terms of service: “Google can terminate your account for any reason”.

En wat doe je dan als goed Amerikaan? Inderdaad, naar de rechter. In dit geval de small claims court, want het bedrag was te klein voor een echte rechtbank. Dit lijkt op onze kantonrechter, met één belangrijk verschil: waar je bij ons geen advocaat hoeft te hebben bij de kantonrechter, mag je geen advocaat meenemen naar small claims court.

Het verweer van de bedrijfsjuriste van Google kwam kort gezegd neer op “wij mogen uw account om elke reden opheffen, dus als we uw account opheffen dan is dat legaal”. Maar daar nam de rechter geen genoegen mee. “Any reason” is één ding, “no reason” is iets heel anders. Er moet wel een reden zijn, en dat moet nog een redelijk verhaal zijn ook. “You couldn’t terminate my account because of the color of my eyes,” aldus de rechter.

Meneer Greenspan kreeg zijn account niet terug, maar had wel recht op de reeds geïncasseerde $721 plus $40 aan kosten voor de rechtszaak.

En de reden dat ik ben gaan twijfelen? Dat was de laatste opmerking van de juriste: “But it’s not fair! What if everyone whose account was canceled sued Google?”


Je kunt een reactie, achterlaten of een trackback van uw eigen site.

17 Reacties op “Geld terug van Google, kan dat? Ja, dat kan”

 1. just Guido

  Bedrijfsjuriste van lik m’n vestje. =S
  Wel terecht dat die kerel wat geld terug heeft gekregen.

  Maar bij je pa was de reden duidelijk, toch?

  Reageer
 2. no1san

  Lijkt me een goed begin dat google toch eens iets gaat aanpassen in de client service.

  Benieuwd of er ook in europa gevolgen zijn.

  Reageer
 3. MacSeth

  Ik heb al 2,5 jaar geen Adsense Account meer en ik kan je zeggen dat dat enorm frustrerend is.
  De reden was geen clickfraude maar was een soortgelijk verhaal als hierboven geschetst is.
  Ik heb mailtjes geschreven (waar je uiteraard geen nuttige reply op krijgt) maar alles is nutteloos.

  Wat mij voornamelijk frustreert is dat een monopolist dit zomaar kan doen. Het voelt voor een kleine publisher hetzelfde als dat de NS zou zeggen dat je nooit meer mee mag met de trein… dat betekent dus dat je dus never meer ergens komt als je geen auto kunt besturen.

  Overigens vind ik het ook raar dat Google deze informatie (dus van publishers die langer dan twee jaar geen account meer hebben) dit zomaar kunnen bewaren. Heb je hier geen issue met de privacywetgeving (google mag volgens mij geen gegevens langer dan een half jaar bewaren van iemand)?

  Reageer
 4. ArnoudEngelfriet

  Google vindt zichzelf een Amerikaans bedrijf, en wenst zich dan ook alleen aan Amerikaanse wetten te houden. Vandaar dat ze ook die halfjaartermijn negeren. Hoewel ik me afvraag of je dit ook in NL niet langer mag bewaren. Als je een zwarte lijst mag hanteren, dan mag je ook de gegevens bewaren voor zo lang als nodig is. Mijn financiele administratie moet ik zeven jaar bewaren, inclusief gegevens over slechte debiteuren dus.

  Maar als Amerikaanse rechtbanken Google ongelijk blijken te geven, dan wordt het interessant voor ze. Wanneer ga je op vakantie, Seth? :)

  Reageer
 5. Peter

  In een eerdere blog (vorige week) las ik dat je Adsense account kan worden omgezet naar de lokale valuta. Daarbij werd opgemerkt: ‘Op de overeenkomst is (voor ons land dan) het Nederlands recht van toepassing.’
  Daarbij ga je het contract aan met ‘Google Ireland Ltd.’

  Je hoeft dus – na omzetting – in ieder geval niet te procederen in de VS. Ik weet niet welke rechter precies bevoegd is maar – volgens mij – de Nederlandse of de Ierse. Weet jij dat Arnoud?

  Als de Nederlandse rechter bevoegd is – en de ‘any reason’ clausule daar ook in staat, lijkt mij een beding als dit niet redelijk/billijk.

  Reageer
 6. putbruy

  Ik ben ook in 2003 gesuspended omwille van same Ip clicks ( terecht :) )
  Ik heb tot nu toe nog geen poging gedaan om een nieuwe account te krijgen, ik vrees zowiezo dat ik een nieuwe account op naam van mijn vrouw zal moeten zetten.

  Google is hardvochtig wat betreft foute handelingen, ook penalties en bannen zijn eeuwigdurend.. wat niet zo erg zou zijn indien iedereen een faire kans kreeg om zich te verdedigen..een basisrecht in een democratie..

  Reageer
 7. Ulco

  Ik dacht dat Google tegenwoordig de policy had om van accounts die geblokkeerd worden wel nog het openstaande saldo te betalen. Juist om bovenstaande reden.

  Of doen ze dat alleen in NL?

  Reageer
 8. MacSeth

  Bij mij is dat toen ook gebeurd… heb ook alles wel betaald gekregen. Maar waar het mij om ging was het beeindigen van de overeenkomst zonder een juiste tekst of uitleg.

  Overigens op zich geen probleem ware het niet dat Google een monopoly positie bekleed (zeker in Nederland). Zij hebben teveel macht en gaan daar soms op een inadequate manier mee om.

  Reageer
 9. Thomas

  Ik heb het onlangs meegemaakt met een cliënt die dacht snel geld binnen te halen door iedereen binnen zijn netwerk te laten klikken.

  De account werd stopgezet en er werd wel uitbetaald. In dit geval was het duidelijk genoeg dat het hier ging om klikfraude, maar ook hier ontbrak een duidelijke boodschap.
  Ik heb het echter ook al een keer gezien dat een account zonder enige geldige reden werd stopgezet. Vervolgens kon Google niet aangeven waarom er tot deze actie over werd gegaan..

  Reageer
 10. MacSeth

  In July 2007(?) hebben ze een enorme hoeveelheid websites met duplicate content/mfa sites/arbitrage sites etc uit het adsense programma gegooid onder het mom van “slechte conversie”. Deze zouden zijn gewaarschuwd maar ik heb nooit een mail daarover gehad… pas na een email van mijn kant kreeg ik de desbetreffende mail te zien.

  Het is bizar dat zulke site-eigenaren, die zonder notice uit het adsense programma worden gedropped, zelden een tweede kans krijgen om een nieuw account aan te maken wanneer ze van hun fouten hebben geleerd. Ze worden simpelweg op dezelfde hoop gegooid als clickfraudeurs die willens en wetens klikken op advertenties en op doe manier adverteerders benadelen.

  Mijn frustratie wordt voornamelijk vooroorzaakt door het hypocriete gedrag van Google: Google voorziet namelijk WEL domainbrokers (of eigenaren van ongebruikte domeinen) van pagina grote adsense advertenties en tegenwoordig hebben ze deze dienst zelfs standaard voor iedere adsense eigenaar opengesteld. Als Google dan zo achter haar policy van toegevoegde waarde staat dan zou ze zich absoluut distantieren van bovenstaande.

  Echter… er worden miljarden dollars verdient aan dit model… dus domeinen volproppen met een complete adpagina van adsense mag wel….

  adsense plaatsen naast gekopieerd materiaal (zelfs al is het vrijgegeven onder de GNU license) mag niet (tenzij je answers.com heet… dan mag het weer wel want dan ben je een adsense premium publisher ;) .

  Reageer
 11. ArnoudEngelfriet

  Goed gespot, Peter! Als men NL recht van toepassing verklaart in het contract, kun je ze daaraan houden. Onder het Nederlands recht lijkt het me duidelijk dat je niet zomaar een contract kunt opzeggen zonder daarvoor een reden aan te geven.

  Oh ja, en deze meneer voerde ook aan dat zijn opzegging onterecht was vanwege Adsense for domains, maar dat bleek geen argument.

  Reageer
 12. MacSeth

  Arnoud, het is wellicht geen argument voor een rechtbank… maar het is WEL hypocriet :)

  Of wil je zeggen dat als ik op een url komt waar niks zinnigs dan advertenties op staat voor mij een toegevoegde waarde heeft?

  Bovendien hebben we het in Nederland over een monopolist… zodra je uit dat programma wordt gegooid heb je dus vrijwel geen opties.

  Over de opmerking of iets onder nederlands recht valt: mijn overeenkomst in 2007 was een overeenkomst met de amerikaanse rechtspersoon. Zodra je dat contract hebt overgezet (wat voor mij niet mogelijk is omdat ik niet kan inloggen) valt de overeenkomst onder het nederlandse recht.

  Reageer
 13. Jorik Heins

  Ik heb ook een adsense-account en toevallig heb ik gisteren de nieuwe voorwaarden geaccepteerd. Ik denk echter dat ik één van de weinigen ben die de voorwaarden ook daadwerkelijk gelezen heeft. Ik zal ze kort samenvatten:

  Als adsense-publisher heb je geen rechten.

  Er staat letterlijk in dat Google je mag uitbetalen wat naar hun inzicht redelijk is. Tevens is Google volgens de nieuwe voorwaarden er vrij in om je saldo dan wel te verlagen, dan wel geheel niet uit te betalen. Naast slimme programmeurs zitten er ook slimme juristen bij google!

  Wie doorbreekt dit monopolie van Google in de cpc-textads? (Ja dit is een oproep!) Er staan genoeg publishers met smart te wachten op een goed alternatief lijkt me…

  Reageer
 14. SEO

  Super om te horen dat dit gelukt is… Google moet niet zo arrogant zijn…

  Want inderdaad als momopolist op de zoekmachine markt is Google al veelste groot… Totdat dit hun ondergrond wordt over 5 – 7 jaar gaan ze sowieso inleveren…

  En laten wij eerlijk zijn door al die poen zijn ze eigenlijk al net zo slecht bezig als Microsoft…

  Zou je daar dan ook zulke graaizakken hebben zitten zoals wij hier hebben bij de banken en in de regering???

  Want inderdaad hoor, eventjes tussendoor reageren op een ander stukje blog hier… (SEO) gehacked maar dan nog…

  Ik vindt het jammer om te zien dat Google telkens weer nieuwe markten aanboord voor zoekwoorden zoals bv. voor de Nederlandse markt het zoekwoord “seo consultancy”

  Hierop stond ik zeker één jaar nr.1 en als je nu kijkt ben ik nergens meer te vinden want.
  “JA” Google is NOT honest at ALL!!

  Met andere woorden wie het meest dokt aan Adwords staat het hoogst!!

  Dan denk ik dat Google de basis van het bedrijf opnieuw mag gaan schrijven!! Hierbij alvast een opzet…

  Better to write: “Google can make money by going evil in these market times”. Realtime revenue is more important then good customers… And why pay them when we can get is all quick and simple…
  (Adsense) = A nickle picker… for Customers
  (Adwords) = A revenue goldmine… for Google CEO´s.

  So 2x Mr. Google…
  Great Google just isn’t good enough and MONEY isn´t ALL!
  You already forgot who MADE you?
  Yes, it wasn´t MTV but we your customers…
  And 2010/2011 is comming sooner then you think.

  So focus on your CUSTOMER SERVICE my free advice and you don´t have to pay for it it´s FREE in 2009!!

  Ja sorry hoor ff wat slecht Engels tussen door want ja, die US gasten kunnen niets anders…

  Groet, Anti Corporate monopolistic Results!

  P.S. Ga zo door met dit Blog!

  AND KEEP IT REAL!!

  Reageer
 15. finalwebsites

  Ik heb mijn account al wat langer en er zijn ook al een klein aantal websites door Adsense geblokkeerd worden.

  Ik moet zeggen dat ik bijna altijd reactie heb gehad van Adsense support. Ook op vragen of een ad placement in orde is, heb ik altijd een reactie gehad.

  Ik denk het belangrijkste is dat je snel reageert op elke waarschuwing of mededeling van Adsense reageert.

  Het is ook mogelijk dat zij de kleine publisher (minder dan 100usd / maand) niet zo serieus nemen.

  Reageer
 16. Hypotheekrente

  Met onze website http://www.hypotheek-rentetarieven.nl adverteren wij ook met Google Adwords. Zelf houden we uiteraard ook statistieken bij van het inkomend verkeer (op zoekwoordniveau). Het is dan ook al gebeurt dat er bepaalde clicks niet correct waren. Na melding bij Google hebben we hiervoor een creditnota ontvangen. Ook Google maakt dus blijkbaar fouten…

  Reageer
 17. finalwebsites

  dit soort correcties ontdekt google zelf ook, maar dat is toch iets anders dan dit topic over adsense.

  Btw. een link naar je hypotheek site vanuit de netters site zal je niet echt helpen met link building ;)

  Reageer

Reageer!