Naar aanleiding van wat vragen mijnerzijds over de manier waarop Google bans en/of penalties toekent besloot ik een aantal nieuwe tests te draaien. De resultaten tot nu toe zijn nog verre van concluderend maar lijken een mooi begin te kunnen worden. Ten eerste was er www.gosubs.nl, een site waar op belachelijke manier oneindige hoeveelheden subdomeinen werden aangemaakt (binnen 2 weken gebanned door Google en offline gehaald). Dat in combinatie met een flinke dosis links was een redelijke start.
Aangezien ik bij tests altijd redelijk uitgebreide statistieken bijhoud kon ik de aanloop van de Google-ban redelijk volgen. Ten eerste was er het IP wat al langere tijd op mijn hotlist stond: 193.120.148.177. Een regelmatige “bezoeker” van Netters die op z’n minst een heel vreemd gedrag vertoont. Zo zit ‘ie de ene keer in de VS en de andere keer weer in Ierland, de ene keer heeft hij als User-Agent Googlebot, dan is het weer Firefox of Opera in alle mogelijke OS combinaties. De allermooiste vind ik nog wel dat hij zo nu en dan werkt met een breedbeeld hoogbeeldscherm op een resolutie van 1200×3840…
Na op 10 april een flink aantal pagina’s op te hebben gevraagd (user-agent: Googlebot) gingen de resultaten opeens flink achteruit en slonk het bezoek van een paar honderd per dag naar enkele tientallen. De site leek dus in een soort quarantaine geplaatst te zijn. Een dag later kwam nogmaals een aantal keren bezoek vanaf hetzelfde IP (user-agent: Firefox). Na een minuut of 20 rond gebladerd te hebben met vrienden “65.57.245.11” en nog een ander IP wat ik even kwijt ben was het gedaan en was de site gebanned.
Op een andere site die al maanden een penalty had was ook op de 11de datzelfde IP bezig maar daar ging het omgekeerd. Opeens rankte de site overal weer in de top van de zoekresultaten, een dag daarna kwam eerst 193.120.148.177 weer, Die kreeg direct gezelschap van 72.14.195.134 (geregistreerd Google IP) en daarna had de site weer zijn (terechte) orginele penalty terug. Opvallend detail is dat het exact 3 maanden was nadat de penalty gegeven werd (bijna tot op de minuut).
Het IP zelf is een IP van het Nederlandse RIPE en ondanks dat een traceroute meestal niet lukt is het mij toch één keer gelukt een volledige trace uit te voeren. Die is overduidelijk in de herkomst (zie laatste regel). Een Google-query levert nog wat meer informatie op. Ook op Webmasterworld hebben ze vragen. Er is een Inna die het IP gebruikt en op zoek is naar een danspartner omdat ze net naar Dublin is verhuisd. Helaas nogal wat verschillen en dat wordt nog gekker…
Door het combineren van de eigen statistieken van Netters en die van Google Analytics is het me gelukt een Google-reader ID te achterhalen. Op goed geluk probeer ik of hij toevallig reader items deelt en ik kom op de Shared items van ene “Fili”. Waarschijnlijk een Nederlandse Googler in Ierland? Gezien zijn gedeelde items in ieder geval iemand met liefde voor zoekmachine-nieuwtjes. En hoogstwaarschijnlijk iemand binnen het Google Quality team. In ieder geval zitten er best interessante feeds tussen zijn lijstje :-)
Helaas loopt hier voor mij het spoor een beetje vast, hopelijk brengen de andere honeypots nog wat extra informatie op. In ieder geval is het een leuke quest om enigszins de structuur achter de werkwijze van Google in kaart te brengen.
Het plaatje van de “volledige trace” werkt niet, omdat je .png hebt ingevoerd ipv .PNG.
Wat probeer je hier eigenlijk mee te bereiken. Hoe ver je kunt gaan met spammen, of iets anders? Ik vind het in ieder geval wel interessant, voor zover ik het begrijp :)
Tsja, kun je hier überhaupt iets mee bereiken? Je zou je site zo kunnen cloaken dat ie er voor het spam-team heel sjiek & netjes uit ziet maar wil dat lukken moet je er wel één met hele erge haast treffen waarschijnlijk ;-)
Voor mij is het gewoon de ziekelijke eigenschap dat ik alles wil weten… Hoe ver kun je gaan en als je te ver gaat, wie kicked je er dan precies uit. Bij voorkeur tot op de lengte- en breedtegraad nauwkeurig maar ik ga ook akkoord met gewoon een adres :-P
Eén ding leer je er wel van: Door met diverse agressieve technieken tegelijk actief te zijn krijg je een redelijke indruk van wat wel of juist niet werkt. En door het tracken van de mensen die het vervolgens beoordelen weet je ook meteen waar je mee weg komt en waarmee juist niet (en da’s ook best interessant).
Een interessante vraag is ook nog hoe die ‘vriend’ bij je te gast is gekomen. Wat is de referrer van zijn eerste bezoek aan je site? Het zou wel erg slecht zijn als dat iets
http://google.com/abuse?abuseID=652918zou zijn, maar je weet het nooit ;-)Oh ja, geef even een gil als meneer 193.120.148.177 ook op Netters komt :P Je meldt dat hij al op Netters komt, maar ik vermoed dat je Gosubs bedoelt?
Van welke software is http://netters.nl/examples/ulco/images/hoogbeeld_google.png een printscreen? :-)
kerngezond: van Windows XP, ga naar start > run > tik in “cmd” + OK > tracert [ip].
Dat IP lijkt me in ieder geval een stevige proxy want het komt ook vaak op mijn blog langs, bij allerlei artikelen en gewoon af en toe op de homepage.
Niet helemaal, da’s namelijk het plaatje er na ;-)
Deze is van Stuffed Tracker, mijn favoriete statistieken-pakket :)
Prima artikel ulco. ik zal eens even gaan kijken in mijn logs of ik wat kan vinden over dat IP…
Hoppata, en nu is dit artikeltje alweer 6x gelezen door verschillende mensen vanaf dat IP. In ieder geval weten ze het nu :)
Na 2,5 jaar leuk bijverdienen met adsense ook een controle gehad. Om eerlijk te zijn had ik hem al wel eerder verwacht.
Werkwijze was gelijk een bezoeker vanuit Ierland met de volgende gegevens:
193.120.148.177
Ireland
Firefox
Agent String: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686 (x86_64); en-US; rv:1.8.1.11) Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11
Een dag later grote drop in de zoekmachine.
Nu wordt het tijd voor een concept met kwalitatief hoogwaardige content. Dus aan het werk maar weer ;)
Kleine aanvulling op dit artikel. Een check bij de ripe-database laat zien op waar dit adres is geregistreerd.
http://www.ripe.net
Dit komt overeen met het hoofdkantoor van Google in Ierland.
Google Ireland Ltd.
Gordon House
Barrow Street
Dublin 4
Ireland