Snel een pagina uit Google verwijderen

Door Ulco op 13 mei 2007

Trefwoorden: .

Op de weblog van Google Webmaster Central stond nog niet zo lang geleden een bericht dat URL-removal aan de webmaster tools was toegevoegd. Naast de integratie met de overige Webmaster tools was de grote verandering dat je vanaf nu vrij eenvoudig eigenlijk elke pagina kon verwijderen. Mits hij aan één van de volgende voorwaarden voldeed:

 • De pagina is afgeschermd d.m.v. robots.txt
 • Er is een meta-tag aan de pagina toegevoegd
 • De URL geeft een statuscode 410 of 404

Voldoet een URL aan één van bovenstaande voorwaarden dan kun je deze in vrijwel alle gevallen verwijderen. Onafhankelijk van het feit of je eigenaar van de pagina bent of niet. Eénmaal aangemeld wordt de pagina vervolgens binnen 3 tot 5 dagen verwijderd.

Maar wat als je echt haast hebt?

Van de week zat één van onze klanten in een situatie waarbij een pagina uit Google’s index verwijderd moest worden. De fax spuugde letterlijk verzoeken van een advocaat uit. Het nadeel was dat 3 tot 5 dagen niet snel genoeg was, het moest nu, en liever nog gisteren…

Natuurlijk kun je je afvragen in hoeverre je aansprakelijk gesteld kunt worden voor verwijderde pagina’s die nog wel via de cache van Google op te vragen zijn. Waarschijnlijk helemaal niet, maar in dit geval leek voorkomen beter dan genezen en dus heb ik een poging gedaan.

Van hot naar her…

In eerste instantie, tegen beter weten in, belde ik het algemene nummer van Google Nederland maar daar krijg je alleen iemand te pakken als je naam of doorkiesnummer hebt. Nou heb ik wel zo’n leuk Google smoelenboek maar daar staan alleen sales-mensen in. Vervolgens maar een willekeurige accountmanager gebeld en aan hem gevraagd wie ik moest hebben.

Na een uurtje proberen en tot aan de directie heel Google Nederland gesproken te hebben was het duidelijk: Dit is zinloos. Dus vervolgens enigszins wanhopig Joost op de MSN aangevlogen en Remi een mailtje gestuurd of die nog inspiratie hadden (Dank voor de reacties!). Via Joost en David kreeg ik het Google mailadres van Vanessa Fox maar gezien het tijdsverschil lag die nog zwaar “op één oor”.

Half de middag kreeg ik van Vanessa een reactie dat ze er eind van de ochtend (tijdsverschil) naar zou kijken en er wat over zou laten horen. Uiteindelijk kreeg ik nog een mailtje van haar dat de pagina verwijderd zou zijn maar hier was hij nog gewoon via de cache op te vragen.

In de tussentijd kwam André met een slim trucje om met behulp van een Javascriptje de opgevraagde cache-pagina te redirecten. Kostte me even tijd om dat goed te implementeren (ben geen Javascript-freak) maar het was wel een mooie tijdelijke oplossing. Advocaten zijn over het algemeen niet zo slim om Javascript uit te zetten dus voorlopig leek het redelijk safe.

En toen was de pagina weg… Uiteindelijk heeft het ruim 40 uur geduurd voordat de pagina uit de cache verdwenen was. Minder dan 3 tot 5 dagen maar nog steeds erg lang.

Hoort dat niet sneller te kunnen?

Ondanks wat druk van een advocaat in deze situatie was dit nauwelijk écht erg te noemen. Er was wel spoed bij maar dat was meer om iemand op zijn gemak te stellen. Ik kan me evengoed wel situaties voorstellen waarbij het makkelijk zou zijn als het sneller kon. Dat je “gewoon” iemand bij Google kan bellen, die op wat knopjes drukt en het hele gebeuren uitwist.

Helaas is dat niet zo, maar of dat zo hoort..?


Je kunt een reactie, achterlaten of een trackback van uw eigen site.

18 Reacties op “Snel een pagina uit Google verwijderen”

 1. André Scholten

  Even een stelling na aanleiding van dit: waarom zou je standaard je pagina’s niet op noarchive zetten, dan heb je nooit last van dit soort zaken.

  Reageer
 2. Remi van Beekum

  Mooi dat het uiteindelijk nog gelukt is, al was het pas na 2 dagen.

  @ André, als je die noarchive inzet kunnen zoekmachines de cache ook niet gebruiken om mooie snippets van je site te maken. Dat zal de CTR vanuit zoekresultaatpagina’s naar je site verlagen denk ik. (Ik heb de noarchive nog nooit gebruikt, maar volgens mij werkt het zo)

  Reageer
 3. André Scholten

  Nee, er is een verschil tussen nosnippet en noarchive, met noarchive sta je alleen het cachen niet toe. En met nosnippet sta je het cachen én de snippet niet toe.

  Reageer
 4. chapter42

  En als je goede meta-tags geschreven hebt, heb je die snippets amper nodig!

  Reageer
 5. André Scholten

  Ik volg je even niet, volgens mij betekent nosnippet dat er geen titel en omschrijving in de google resultaten getoond worden. Dat staat los van het feit of je wel of niet je meta’s ingevuld hebt.

  Reageer
 6. chapter42

  Wel een titel, (dacht ik) echter geen ‘snippet’ stuk tekst uit de site, maar gewoon de meta description zeg maar. of we praten lang elkaar heen.

  Ik dacht dat je dan wel de meta desc. te zien kreeg, maar ik kan het heel erg goed mis hebben, ik gebruik het ding nooit.

  Reageer
 7. Eduard Blacquière

  Heb er vandaag ook een artikel over afgemaakt: Hoe verwijder je informatie uit Google?
  (ook een gedeelte over Een cache versie van een pagina verwijderen uit Google)

  Wat betreft de noarchive tag geeft Google zelf aan: “deze tag verwijdert alleen de link ‘in cachegeheugen’ voor deze pagina. Google blijft de pagina indexeren en geeft een fragment weer”

  Reageer
 8. RobbieRedskin

  “Voldoet een URL aan één van bovenstaande voorwaarden dan kun je deze in vrijwel alle gevallen verwijderen. Onafhankelijk van het feit of je eigenaar van de pagina bent of niet”

  Huh? Die laatste zin volg ik niet? Ik kan toch geen sites van anderen uit de index verwijderen als ik daar geen eigenaar van ben?

  Reageer
 9. André Scholten

  Ja hoor dat kan prima, zolang ze maar een 404 geven of de meta-noindex bevatten.

  Reageer
 10. Joost de Valk

  of gewoon een paar woorden verwijderd zijn… gaat best ver bleek uit wat tests bij ons.

  Reageer
 11. Tine

  Na een aantal keer aandringen bij een webmaster, met de vraag mijn gegevens = mijn volledige naam van zijn site te verwijderen, ben ik hopeloos. Hij zegt dat hij dit niet kan, ik zeg dat hij dit wel kan (had zelfs geen toestemming gegeven om dit te publiceren). Enfin, en zo gaan we maar verder.

  Ikke een mailtje, om de zoveel maanden, naar google, met de vraag om deze pagina te verwijderen. Deze was dan een tijdje weg, maar kwam na zoveel maanden terug tevoorschijn. Dus terug van voorafaan, mailtje…….

  Ook van google kreeg ik na verloop van tijd de boodschap dat ik best de webmaster eens contacteerd, waarop ik dan weer mijn hele verhaal deed.

  Om kort te zijn, alles staat nog steeds te vinden bij google. Vermits niemand me kan verder helpen, wil ik het zelf wel eens proberen. Helaas ben ik een leek en alles wat hier vermeld staat is me niet helemaal duidelijk.

  Kan iemand me, in simplistische stappen :-), zeggen hoe ik dit juist kan doen? Enne, wat is een meta noindex?

  Groetjes & alvast bedankt
  Tine

  Reageer
 12. Martin Joosse

  Hoi Tine,

  Om welke website gaat het en wat is je volledige naam?

  Als de webmaster jouw naam niet wilt verwijderen, is misschien het beste wat je kan doen zorgen dat er andere resultaten op jouw naam in Google terugkomen.

  Hoe je dit kan doen?
  – Met je volledige naam reageren op diverse blogs
  – Zelf bloggen
  – Profielen aanmaken op Hyves, Facebook, Twitter, Linkedin etc.. en zorgen dat deze publiek zijn. (Zet er dus niet iets op wat je niet met de rest van de wereld wilt delen!)

  Succes!

  Reageer
 13. Arjan

  @Tine: Als je wilt dat iets verdwijnt uit Google lijkt het me niet zo slim om er juist linkjes heen te leggen :)

  Verder: enige oplossing is om webmaster te blijven contacten. En voor de toekomst: nadenken voordat je iets plaatst :)

  Reageer
  • Tine

   Hoi Arjan

   Mijnen frank valt juist; je hebt gelijk.

   Moet toch echt wel mijn hoofd er eens bijhouden :-)

 14. thijmen

  hoe doe je dat met dat java script ik wil zelf ook wat verwijderen.

  Reageer
 15. Desperada

  Beste lezer,
  ik kwam gisteren met schrik achter dat mijn profiel van een chatsite gewoon op google staat.
  Nu staan mijn gegevens nog op google, en geen foto mee.
  maar als ik cache inklik, staat mijn hele profiel er nog op

  Wat moet ik doen om het zo snel mogelijk op te lossen, want ik ben een nono met computers, maar ik weet wel dat het heel erg belangrijk is als ik van google afben

  alvast bedankt en groeten
  Desperada

  Reageer
 16. Corie

  Ik heb precies hetzelfde probleem, maar mijn naam is veranderd op de website.
  ik heb inmiddels 11 verzoeken op de google webtool gedaan om de link te verwijderen en het cache up te daten. deze worden elke keer afgewezen ik vermoed omdat er een van in mijn naam staat. ik heb de administrator van de website nogmaals gevraagd of hij daar niet iets aan kan doen. als ik hier geen positieve reactie op krijg ga ik het op een artikel uit het wetboek gooien. ik heb een spamreport ingediend. nu las ik dat je een meta tag en zo een bot of robot ding erop kan zetten. ik vraag mij af of dit zomaar mag? is dit strafbaar? kan ik dat gewoon knippen en plakken en op de forum zetten?
  Dank!

  Reageer

Reageer!